Siaran Akhbar

Anwar perlu selesaikan masalah kenaikkan harga barang

Jul 11, 2023

Parti Gerakan Rakyat Malaysia menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menyelesaikan masalah harga barang yang dijangka akan naik 20% peratus.

Naib Presiden GERAKAN Datuk Parameswaran berkata, Anwar Ibrahim perlu selesaikan perkara ini dengan segera kerana kenaikan harga akan menambah beban yang besar kepada rakyat Malaysia.

“Kalau dah semua harga barang naik, terutama makanan, apa lagi pilihan yang kita ada selain terpaksa membeli dan ikat perut”

“Sampai bila rakyat nak menderita, sedangkan saya lihat menteri kini sibuk mengejar populariti dan sibuk cari salah pembangkang. Dilihat tiada idea untuk membangunkan ekonomi negara” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tambah Parameswaran, bukan itu sahaja, kenaikan harga barang menjelang Ogos atau September akan menyebabkan kuasa beli rakyat akan menurun.

“Tidak sampai dua bulan selepas harga ayam dan telur naik, kini media melaporkan bahawa kesemua harga barang akan meningkat. Bagaimana rakyat hidup selepas ini”

“Kerajaan perlu memandang serius mengenai masalah ini. Kalau tidak, ia akan menyebabkan rakyat akan sengsara terutamanya golongan B40 dan M40” tegasnya.

Dalam pada itu, Parameswaran berharap rakyat sedar bahawa kerajaan hari ini tidak pernah fokus untuk menyelesaikan masalah rakyat. Pada yang sama, rakyat perlu membuat keputusan dengan menyelesaikan perkara ini dengan menolak Kerajaan Campuran iaitu PH-BN pada Pilihan Raya Negeri nanti.

DATUK PARAMESWARAN
NAIB PRESIDEN
PARTI GERAKAN RAKYAT MALAYSIA