Siaran Akhbar

GERAKAN Bantu Warga Emas Dapat Status Kewargenegaraan

Jul 27, 2022

Parti Gerakan Rakyat Malaysia (GERAKAN) membantu seorang warga emas bangsa Cina memperoleh kewarganegaraan.

Presiden Nasional GERAKAN, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai berkata, beliau akan mengusahakn lebih banyak permohonan kerakyatan diluluskan pada tahun hadapan.

Hari ini, Dominic Lau berjumpa dengan Goo Kim Aik yang berasal dari Kuala Kurau, Perak, iaitu generasi sebelum merdeka.

Katanya, warga emas tersebut sudah lebih 70 tahun menunggu untuk mendapat kerakyatan tetapi tidak kesampaian.

“Saya berjumpa dengan dia (Goo Kim Aik) ketika menghadiri satu majlis di Juru, Pulau Pinang.

“Dan daripada situ beliau meminta untuk membantunya kerana sudah lama diinginkan dalam hidupnya. Ditambah lagi kini beliau sudah tua,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Selepas itu, saya memaklumkan perkara ini kepada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainuddin dan tindakan segera telah diambil.

Sejurus itu, satu surat kelulusan kewarganegaraan telah dikeluarkan hanya dalam beberapa minggu. Sekarang Goo Kim Aik hanya perlu membawa surat ini ke Jabatan Pendaftaran Negara untuk mendapatkan kad pengenalan.

Beliau berkata usaha ini akan diteruskan supaya dapat membantu lebih ramai lagi warga emas yang senasib dengan Goo Kim Aik.

Dalam pada itu, Dominic menjelaskan pada tahun lepas GERAKAN sebenarnya telah menubuhkan satu jawatankuasa khas yang dipanggil ‘Warga Keluarga Malaysia’ yang diketuai oleh Setiausaha Agung Parti, Mak Kah Keong untuk mengkaji isu hak kewarganegaraan bagi individu kurang bernasib baik.

DATUK DR. DOMINIC LAU HOE CHAI
PRESIDEN NASIONAL GERAKAN