Siaran Akhbar

GERAKAN Kecewa Dengan Kenyataan ‘Melampau’ Dr Mahathir

Jan 15, 2024

Berhubung dengan kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir yang menyatakan masyarakat India Malaysia masih tidak setia sepenuhnya kepada negara Malaysia kerana mereka masih ‘terikat’ dengan negara asal mereka, Presiden Nasional Parti Gerakan Rakyat Malaysia, Senator Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai mempersoalkan kesetiaan sesebuah masyarakat yang telah lama berada di sini, berbahasa kebangsaan, menghormati undang-undang negara, menjadi identiti kebudayaan Malaysia yang berbilang kaum dan menyumbang kepada pembangunan negara, adalah sangat memalukan dan tidak sepatutnya datang daripada seorang bekas Perdana Menteri yang pada suatu ketika dulu membawa agenda Wawasan 2020.

Malaysia adalah sebuah negara yang unik dengan kepelbagaian kaumnya dan kepelbagaian tersebutlah menjadi tunjang keteguhan negara yang bertuah ini. “Apa yang menyedihkan, bekas perdana menteri itu dalam temubualnya berkata telah pun ‘compensated well’ masyarakat bukan Melayu ke atas sumbang mereka. Bolehkah kita ‘memberi pampasan’ kepada rakyat kita sendiri?! tegas Dr. Dominic Lau Hoe Chai”.

Ahli politik perlu keluar dari perigi politik cetek, tidak guna kita mendabik dada sebagai sebuah negara yang pesat membangun, tetapi kepelbagaian dalam kalangan masyarakat diserang barah!

Rakyat Malaysia perlu bersatu, menerima faktanya bahawa negara ini adalah sebuah negara yang dibina bersama atas landasan perpaduan, dan benih pemahaman dan silatuhrahim yang kita tanam hari ini, suatu hari nanti akan mekar sebagai kemakmuran bersama.

Tambah Senator Dr. Dominic Lau, GERAKAN pernah sebelum ini mengadakan pertemuan bersama Tun Dr Mahathir Mohamad, dalam mengutarakan kekesalan berhubung kenyataan kontroversinya semasa Pilihanraya Kecil Pulai tahun lalu, di mana Dr Mahathir menyatakan parti politik pimpinan bukan Melayu sebagai parti pendatang.

GERAKAN berpendapat kenyataan-kenyataan sebegini daripada seorang yang dilihat sebagai negarawan adalah sangat menyinggung dan Kerajaan perlu menasihatkan beliau untuk tidak terus menanam perbezaan yang berkemungkinan memecahkan semangat Bangsa Malaysia yang telah kita bina selama ini.

YB SENATOR
DATUK DR. DOMINIC LAU HOE CHAI
PRESIDEN NASIONAL
PARTI GERAKAN RAKYAT MALAYSIA

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi