Siaran Akhbar

GERAKAN memandang serius terhadap isu kenaikkan harga ubat

Jun 27, 2023

Presiden Nasional Parti Gerakan Rakyat Malaysia YB Senator Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai menggesa kerajaan untuk memandang serius terhadap isu kenaikan harga ubat-ubatan yang dijangka akan meningkat sebanyak 5% peratus dalam kerana ianya berpunca daripada kejatuhan nilai ringgit.

Beliau memberitahu bahawa kejatuhan nilai ringgit Malaysia telah memberi kesan kepada harga barangan import dan juga harga ubat-ubatan.

“Jika harga meningkat, rakyat akan menanggung kos perubatan yang mahal. Terutamanya pesakit yang memerlukan rawatan jangka masa panjang.

“Ubat-ubatan adalah keperluan penting. Kerajaan perlu mengutamakan kesihatan rakyat dan mengambil tindakan bagi memastikan kestabilan terjamin”

“Jika harga mahal, kos operasi bagi institusi perubatan akan meningkat, dan doktor juga akan terkesan. Ini juga akan mengurangkan kualiti rawatan perubatan serta menghalang pesakit untuk menerima rawatan tepat pada masanya”

Dominic Lau membuat satu kenyataan di atas susulan daripada kenyataan Presiden Persatuan Farmasi Malaysia, Amrahi Buang mengatakan bahawa harga ubat dijangka akan naik.

Semalam (26 June) di dalam Dewan Negara, Dominic Lau telah membahas mengenai laporan kertas putih kesihatan dan menyatakan bahawa rakyat terpaksa membayar kos yang lebih pada ubat-ubatan dan juga caj perkhidmatan. Ia amat berbeza jika dibandingkan sebelum pandemik COVID-19.

Kos perbelanjaan meningkat daripada RM22.39 billion pada 2019 kepada RM 24.6 bilion pada tahun 2021. Ini telah menunjukkan rakyat Malaysia berbelanja lebih untuk kos perubatan sahaja.

“Bagi menyelesaikan masalah ini, kerajaan perlu memperkukuhkan kawalan untuk ketelusan harga ubat”

“Pada masa yang sama, kerajaan juga boleh mempertimbangkan kenaikan subsidi, mengurangkan kadar cukai, ataupun tidak mengenakan cukai ubat-ubatan yang diimport dari negara luar bagi mengurangkan beban rakyat dan institusi perubatan” katanya.

Tambah Dominic, beliau mencadangkan kepada kerajaan untuk mempromosikan R&D dan pengeluaran ubat-ubatan tempatan bagi mengurangkan pergantungan kepada ubat-ubatan yang diimport untuk mengurangkan kos dan harga.

“Kerajaan juga boleh beri dana serta menyediakan sumber bagi menyokong penyelidikan dan pembangunan ubat-ubatan negara bagi mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk pengeluaran ubat-ubatan. Ini akan membantu meningkatkan kestabilan bekalan ubat secara domestik sekaligus dapat mengurangkan permintaan ubat yang diimport”

YB Senator
Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai
Presiden Nasional
Parti Gerakan Rakyat Malaysia