Siaran Akhbar

Kerajaan campuran jelas tidak menepati piawaian – kes rasuah

Apr 18, 2023

Presiden Nasional GERAKAN YB Senator Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai rasa kecewa kepada kenyataan Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke kerana prestasi kerajaan campuran jelas tidak menepati piawaian politik dan moral yang sepatutnya dituntut.

Sebelum ini, parti pembangkang meminta Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi yang telah didakwa di mahkamah mengambil cuti, tetapi Perdana Menteri dan Menteri-menteri di dalam kerajaan campuran memberi alasan bahawa Ahmad Zahid Hamidi belum dihukum.

Kini Menteri Sumber Manusia, V Sivakumar ditahan oleh SPRM, tetapi Anthony Loke memberi alasan sekali lagi, ia V Sivakumar belum didakwa, hanya memberi kerjasama, jadi tidak perlu merehatkan.

Dominic Lau mempersoalkan Anthony Loke bahawa keadaan apa agar pemimpin kerajaan campuran perlu merehatkan. Ini disebabkan setakak situasi semasa nampaknya, tidak kira sama ada pemimpin kerajaan campuran didakwa di mahkamah atau dipanggil oleh SPRM untuk memberi kerjasama pun tidak perlu merehatkan.

“Adakah Menteri PH ingin menunggu sehingga hari mereka masuk penjara hanya perlu mengambil cuti”?

“Tingkah laku pemimpin politik perlu diteliti secara ketat oleh rakyat”, katanya dalam satu kenyataan semalam.

Dominic Lau turut menerangkan, sebelum PH berkuasa, apabila seorang pemimpin politik parti pemerintah yang terbabit rasuah, pemimpin DAP mesti minta orang yang terlibat mengambil cuti dengan segera.

Seperti contoh, semasa isu pemilikan saham Azam Baki berlaku, Lim Guan Eng sebagai Setiausaha Agung DAP pada masa itu terus minta Azam Baki mengambil cuti.

Selain itu, Lim Kit Siang juga minta Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin yang terlibat dalam skandal rasuah hartanah di Johor pada masa itu bercuti. Kenapa kini DAP menjadi kerajaan, pemimpin mereka yang terlibat dalam rasuah tidak perlu bercuti?

“Apatah lagi, Setiausaha Sulit dan Pegawai Tugas-tugas Khas kepada V Sivakumar yang ditahan oleh SPRM sudah digantung. Ini double standard?”

Beliau turut mengingatkan Anthony Loke dan pemimpin DAP bahawa pemimpin yang terlibat dalam kes rasuah harus mengambil inisiatif untuk menjelaskan kepada rakyat. Jika terlibat Menteri atau Timbalan Menteri, mereka juga perlu bercuti dan menerima penyiasatan.

Dominic Lau percaya pemimpin politik tidak sepatut mempunyai keistimewaan dan harus mengikut prosedur undang-undang yang sama seperti semua rakyat. Pemimpin politik juga perlu menangani semua tuduhan secara jujur dan adil. Ini amat penting untuk mengekalkan sistem demokrasi dan kepentingan awam.

YB SENATOR DATUK DR. DOMINIC LAU HOE CHAI
PRESIDEN NASIONAL PARTI GERAKAN

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi